top of page

Winterdepressie

Winter. Nat en koud. Geen zonlicht. Kil buiten. 24 op 24 koude handen en tenen. Beuh, eik en bah. 't Is weer 1 februari. Dat moment van het jaar waarop ik het gehad heb. Waarop ik uren slaap en toch moe wakker wordt. Waarop ik liefst van al onder een dekentje kruip in de zetel, met dikke sokken aan mijn voeten en een kat of 3 op mijn schoot, en bekers warme melk met honing (en wat rum).


😒


Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen en ik blijk niet de enige te zijn die er last van heeft... "Winterdepressie" luidt de (vermoedelijk niet erg wetenschappelijk onderbouwde) diagnose. Volgens dokter Google heeft naar schatting één op tien tot twintig mensen hier zoveel last van dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. Vrouwen zouden er vier maal meer last van hebben, en het zou frequenter voorkomen in noordelijk gelegen landen in vergelijking met zuiderse landen met meer zonlicht. Ik ben een vrouw en woon in het sombere België. Statistisch gezien heb ik dus een sterk verhoogde kans op zo'n winterdepressie. Great. Maar hoe komt dat toch? Even inzoomen dus op 3 mogelijke oorzaken.


🤔 Oorzaken??


#1 Een tekort aan zonlicht


De lichttheorie zegt dat het te maken heeft met een gebrek aan (zon)licht. Dat gebrek beïnvloedt onze hormoonhuishouding. Omdat we in de winter minder daglicht zien, vlakt de productie van zowel melatonine als serotonine af waardoor het nacht- en dagritme minder duidelijk voelt. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het je een goed gevoel geeft en je er meer tevreden en positief van bent. En daar hebben we dus minder van tijdens grijze en grauwe dagen. Iets wat een daglichtlamp zou kunnen oplossen, maar ook bepaalde voedingsmiddelen zoals kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, chocola en melk zouden helpen. Ik hou het dus op warme chocomelk als dé remedie tegen te weinig zonlicht. ☕


# 2 Een wetenschappelijke formule


Tien jaar geleden kwam de Britse psycholoog Cliff Arnall met een, volgens hem zelf, wetenschappelijke formule die aantoont dat de maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. De formule ziet er als volgt uit: 1/8 W + (S-s) 3/8 x TQ MxNa. Waarbij de W voor het Weer staat, S voor Schuld, S voor Salaris in januari. De T staat voor de Tijd die verstreken is sinds de kerstdagen en Q staat voor de tijd sinds we hebben geprobeerd om te stoppen. M staat voor Motivatie en NA voor Nodige Actie.

Wanneer ik dat even op mezelf toepas:

  • het weer is supergrijs, grauw en kil (W) dus slechte punten daar

  • het geld was op op het einde van de maand en (D-d) is daardoor negatief

  • deze kerst was er eentje in mineur dus ik tel best het aantal dagen sinds kerst 2019

  • met mijn goede voornemens (of beter: focuswoord) gaat het wel goed

  • ik ben gemotiveerd (M) om er een topjaar van te maken

  • en in tegenstelling tot 2020 heb ik gelukkig weer voldoende energie en zelfvertrouwen om in actie (N) te schieten.

Aan de wiskundigen onder ons: feel free om dit even uit te rekenen en het resultaat te delen in de commentaren. 🤓


#3 de coronakater


Corona. Het meest gebruikte én het meest gehate woord van 2020. En flink op weg om dat ook in 2021 te zijn. Onlangs nam ik deel aan een gesprek waar er plots werd opgemerkt dat we het nog niet over corona hadden gehad. Dat soort 'coronafree' gesprekken zijn zeldzaam. Zeker wanneer je dan zegt: "We hebben het nog niet over corona gehad", en daarmee het meteen wél over corona hebt. 🙄


Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik met een behoorlijke coronakater zit. Dat soort van kater waar je de hele dag dempig van bent. Met een gebrek aan goede vooruitzichten en een leven waarin (zo zegt mijn zoon) alle leuke dingen minder leuk worden gemaakt.


*sigh*



💡 Oplossing!!


Misschien is het wel het tekort aan zonlicht, de negatieve stand van mijn bankrekening of de corona. Maar eerlijk gezegd, who cares? Want op geen van die drie factoren heb ik een invloed. (Oké, misschien een klein beetje op die bankrekening, maar het leven moet nog leuk blijven hè 😉).


Waar ik wél invloed op heb zijn mijn eigen keuzes en goede gewoonten. Mijn mindset en ingesteldheid. Gaan joggen met een vriendin. Een appel eten in plaats van een koek. Fietsen naar school en wandelen naar de bakker. Elke dag een klein (haalbaar!) doel stellen en zorgen dat ik dat kan realiseren. Daar dan blij om zijn en een klein feestje bouwen in mezelf. Op tijd gaan slapen. Lachen. De gordijnen opengooien overdag, en ze weer sluiten wanneer het donker wordt. Cocoonen met warme chocomelk en gezelschapsspelletjes.


Het zijn allemaal kleine ingrepen in je leven, kleine keuzes die je zelf kan maken. En die een grote invloed kunnen hebben op je gemoed. Want het laten hangen of jezelf heel erg zielig vinden omdat je last hebt van een zelf-gediagnosticeerde winterdepressie helpt je geen centimeter verder. Elke dag kiezen voor positiviteit en geluk doen dat wel.


Waar kies jij voor?


Shine on ✨

Kirsten



Gerelateerde posts

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

  • Youtube
  • Instagram @vuurvlieg.coach
  • Facebook
  • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page