top of page

Hoe vind je je ikigai?

De Japanners hebben zo hun eigen, slimme kijk op het leven. Zo kennen zij bijvoorbeeld het concept ikigai, een Japans woord dat geen exacte vertaling kent, maar ongeveer neerkomt op 'dat wat de moeite waard is om voor te leven'. De zin van het leven dus, datgene waarvoor jij elke ochtend met plezier uit je bed komt, je levensmissie. Ikigai is een holistische benadering om doel en voldoening in het leven te vinden. Volgens de Japanners hebben we allemaal minstens één ikigai, ook al weten we het niet van onszelf.


The Blue Zones

Er zijn een paar gebieden ter wereld waar de mensen opvallend langer én gezonder leven dan op de rest van de planeet: de Blue Zones. Dan Buettner en zijn team onderzochten dit fenomeen in het Blue Zones Project en ontdekten negen gemeenschappelijke kenmerken die deel uitmaken van een vitale levensstijl. Niet zozeer je genetische blueprint, maar wel je levensstijl, voedingsgewoontes en leefomgeving spelen hierbij een belangrijke rol. En daarnaast is er een niet te ontkennen factor die doorslaggevend is: het hebben van een levensdoel. In Okinawa (Japan) noemen ze dit de ikigai, en in Nicoya (Costa Rica) noemen ze het hun plan de vida. Weten waar je 's ochtends voor opstaat, verlengt je leven met gemiddeld 7 jaar!


De doorsnede van vier componenten

Het concept ikigai gaat verder dan een passie, of een talent. Het is de doorsnede van 4 cirkels: dat waar je van houdt, dat waar je goed in bent, dat wat de wereld nodig heeft en dat waar je voor kan betaald worden. Wanneer je die doorsnede kent én er ook nog eens mee aan de slag kan, draagt dat dus rechtstreeks bij tot je geluksgevoel en je vitaliteit!


ikigai: de doorsnede van 4 elementen

Op zoek naar je ikigai

"Alleen wie bezig blijft, wil honderd worden," zegt een Japans gezegde. Een heldere en duidelijke ikigai hebben, zorgt ervoor dat je in beweging blijft, maar het vergt geluk en onderzoek om hem te ontdekken. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Wanneer voel jij je echt gelukkig?

 • Wie is er belangrijk voor jou?

 • Waar word je warm van?

 • Wanneer vliegt de tijd?

 • Wat raakt je?

 • Waar ben je goed in?

 • Wat zijn jouw talenten?

 • Wat kan jij dat voor anderen nuttig is?

 • Welke verandering zou jij teweeg willen brengen in de wereld?

 • Waar zou je nu of later geld mee willen verdienen?

 • ...

Vul vervolgens elk vakje van het model in. Elk vakje heeft een invulling nodig! Start met de vakjes 'waar je goed in bent' en 'waar je van houdt'. De doosnede daarvan vertelt iets over je passie. Ga vervolgens naar de vakken 'wat de wereld nodig heeft' en 'waar je voor betaald kan worden', en ga op zoek naar wat er in de doorsnedes zit of zou kunnen zitten. Kom tenslotte naar het centrum van het model: je ikigai.


Mijn ikigai

Waar ik 's ochtends met plezier voor uit mijn bed kom, dat is mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten, hen begeleiden in een proces van persoonlijke ontwikkeling, hen helpen om in hun kracht te staan en stralend zichzelf te zijn. Ik hou ervan om mensen te 'ontrafelen' tijdens gesprekken, om mensen te zien groeien. Ik geniet van de diepgaande contacten die ik heb tijdens coachingsgesprekken. Van de persoonlijke gesprekken. Ik ben er ook goed in, dat vertellen mijn klanten me vaak. En dat geeft me energie en maakt me zelfzeker. Ik ben er ook van overtuigd dat de wereld mensen zoals ik nodig heeft. Enerzijds omdat we enkel zo de pandemie van burn-outs kunnen stoppen, en anderzijds omdat er nog zoveel potentieel te unlocken is. In mijn coachingspraktijk heb ik dit alles kunnen laten samenvallen en heb ik er ook mijn werk van kunnen maken. En ik vind het heerlijk.

 

Wil je zelf ook je ikigai ontdekken? Kom eens langs! Kennismaken is altijd gratis, en coachingsessies kunnen in mijn praktijk doorgaan of online doorgaan. Maak een afspraak.


Wil je liever zelf aan de slag? Dan kan ik je echt het boek "Vind je ikigai" aanraden. Het boekje is een praktische gids waarmee je je ikigai kunt ontdekken en activeren en biedt ver­schillende routes met praktische oefeningen waarmee je doelen naar de juiste eind­bestemming worden gebracht. En tegelijkertijd zorgt deze methode ervoor dat je onderweg naar deze bestemming geluk en welzijn zult ervaren.


Succes 🍀


 

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen als je een aankoop doet via een van deze links, zonder extra kosten voor jou. Ik beveel alleen producten en diensten aan waar ik persoonlijk ervaring mee heb en waar ik zelf tevreden over ben. De commissie helpt om de inhoud op deze blog te ondersteunen en stelt me in staat om door te gaan met het schrijven van artikelen die je hopelijk nuttig vindt.


Gerelateerde posts

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

 • Youtube
 • Instagram @vuurvlieg.coach
 • Facebook
 • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page