top of page

20 vragen die je helpen bij het ontdekken van je talenten


Ben jij beter in het opsommen van je tekortkomingen dan je talenten? Voor veel mensen is het een uitdaging om hun talenten te ontdekken. In onze maatschappij ligt de focus vaker op wat niet goed is en waar de tekortkoming is. Ook als kind kreeg je misschien eerder een opmerking over een slecht rapportcijfer dan een complimentje over een goede score.


rapport met goede en slechte cijfers
Lag de focus als kind bij jou op de goede of op de slechte cijfers op je rapport?

Waarom vinden we het zo moeilijk om onze eigen talenten te zien?


Vaak zijn we geneigd om onze tekortkomingen gemakkelijker te herkennen dan onze talenten. Stilstaan bij waar je wél goed in bent, is niet altijd een gemakkelijke opdracht, omdat we onze eigen capaciteiten vaak als vanzelfsprekend beschouwen, waardoor we ze over het hoofd zien. "Het is toch normaal dat je dit of dat doen," hoor ik wel vaker bij coachees. Als ik heb dan vraag of die bepaalde kwaliteit bij iedereen aanwezig is, dan komt vaak het besef dat ook 'gewone dingen' zoals goed voorbereid zijn of anderen enthousiast maken echte talenten zijn.


Om je talenten te ontdekken, is het nuttig om terug te kijken naar momenten waarin je je volledig in je element voelde, situaties waarin je schitterde. Vraag ook feedback aan anderen, want zij kunnen vaak unieke perspectieven bieden over je sterke punten. Dingen die jij zo vanzelfsprekend vindt, maar die voor de mensen rondom jou net datgene zijn wat jou uniek maakt.


Hoewel het erkennen van tekortkomingen belangrijk is voor persoonlijke groei, moet het streven naar het ontwikkelen van je talenten niet worden verwaarloosd. Een evenwichtige benadering van zelfbewustzijn kan leiden tot een positievere kijk op jezelf en een versterkt gevoel van zelfvertrouwen.


Deze 20 vragen helpen je om je talenten te ontdekken


 1. Waar word je enthousiast van?

 2. Wat doe je met passie?

 3. Wat geeft je energie en voldoening?

 4. Wanneer vliegt de tijd voorbij?

 5. Wat doe je in je vrije tijd?

 6. Wat deed je als kind graag?

 7. Wat waren je favoriete vakken op school?

 8. Wat gaat je gemakkelijk af?

 9. Welke nieuwe kennis en vaardigheden leer je snel?

 10. Waar ben je deze week tevreden over?

 11. Wanneer presteerde je boven verwachting?

 12. Welk talent heb je voor die prestatie gebruikt?

 13. Wat waren hoogtepunten in je leven?

 14. Waar ben je trots op?

 15. Waar krijg je complimenten over?

 16. Welke complimenten vind je leuk om te krijgen?

 17. Welke eigenschappen bewonder je in anderen?

 18. Wat is veelal jouw rol of inbreng in een groep of project?

 19. Wanneer vind je anderen niet snel of slim genoeg?

 20. Waarover vragen anderen jou om raad? 

Ben je op zoek naar je talenten? Ik coach jou in je zoektocht. Als loopbaancoach help ik jou om je talenten helder te krijgen en je loopbaan vorm te geven.

Gerelateerde posts

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

 • Youtube
 • Instagram @vuurvlieg.coach
 • Facebook
 • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page