top of page

Waar wil jij op je sterfbed écht geen spijt van hebben?

Het overkomt me vaak: een beeld, geluid, gebeurtenis of plek zet in mijn hoofd een hele reeks van emoties in gang. Op een seconde tijd ga ik dan van verdriet over grinniken tot intens geluk, of omgekeerd. Zo ook gisteren in de sneeuw. We wandelden terug naar huis na schooltijd. De zon scheen en in mijn hoofd zong Jan De Wilde het prachtige 'De Eerste Sneeuw', een nummer dat gespeeld werd op de begrafenis van mijn schoonbroer. Wat me deed denken aan het boek 'The Top Five Regrets of the Dying' van Bronnie Ware. Waarop ik me voornam om warme chocomelk te maken, zoals mijn oma dat vroeger ook deed na schooltijd. Nét niet kokend (want dat velletje 🤢), met gesmolten fondant chocolade, in een Tom & Jerry kom en met soldaatjes om te soppen. Het is een prachtige herinnering aan mijn oma die veel te vroeg is gestorven...

En plots overviel me een gevoel van intense dankbaarheid. Dankbaar omdat ik dit leven kan leiden. Omdat ik er écht kan zijn voor mijn kinderen en hen een goede start in 't leven kan geven. Dankbaar voor de vrienden en familie in mijn leven, voor de mensen die mij waarderen voor de persoon die ik ben zonder te oordelen. Dankbaar voor het feit dat ik mijn talenten dagelijks kan inzetten en energie put uit de dingen die ik doe. Dankbaar voor het feit dat ik - als ik nu zou sterven - geen spijt heb van de keuzes die ik maakte. Want dat is een belangrijke levensles die ik leerde uit het plotse overlijden van mijn schoonbroer: ik wil geen 'had ik maar's' op mijn sterfbed.



De Top 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben

Enkele jaren geleden schreef Bronnie Ware, een Australische palliatief verpleegkundige, een boek over wat ze leerde uit de intense gesprekken met stervende mensen. Dit waren de 5 dingen waar mensen op hun sterfbed het vaakste spijt van bleken te hebben:

  1. Was ik maar trouw gebleven aan mezelf, in plaats van te doen wat anderen van me verwachtten.

  2. Had ik maar niet zo hard gewerkt, dan had ik meer tijd gehad voor mijn gezin en andere geliefden.

  3. Had ik mijn emoties en gevoelens maar meer durven laten zien.

  4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden en meer tijd met ze doorgebracht.

  5. Had ik mezelf maar wat vaker toegestaan gelukkig te zijn.

Hoe voorkom je spijt?

Nu ben ik nog niet van plan om binnenkort te sterven en laat ons afspreken dat dat ook voor jou zo is en dat je nog een lang en vol leven voor je hebt. Hoe maak je er dan het beste van? Hoe voorkom je dat je - wanneer het zover is - toch moet toegeven dat je spijt hebt van...?


#1 Jij bent de baas over je eigen leven

Dé meest genoemde reden tot spijt was: ‘ik heb altijd gedaan wat anderen van mij verwachten, maar ik heb nooit mijn eigen koers gevaren.’ Ik hoor het vaak in mijn praktijk... "Ik studeerde rechten omdat mijn ouders dat verwachtten." "Ik ging voor een carrière en werkte 80 uur per week omdat ik dacht dat ik dan succesvol zou zijn." "Ik ben uren bezig met poetsen en opruimen omdat ik niet wil dat bezoekers denken dat ik een slechte moeder ben."


Fout! Jij bent de baas over je eigen leven. Als jij 80 uur per week wil werken, doe het dan omdat je er écht blij van wordt. Kies voor een studie die je interesseert en die aansluit bij je talenten. En poets of ruim op wanneer dat voor jou echt een meerwaarde geeft aan je leven. Je krijgt elke minuut slechts één keer. Denk dus goed na aan wat je die minuut wil besteden.


#2 Er is meer in het leven dan werk

Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een loopbaancoach, maar werk is niet het allerbelangrijkste in het leven. Het is een groot deel van ons leven, en het moet leuk zijn en energie geven, dat zeker. Maar het is geen golfbal. (lees dit even en je begrijpt wat ik bedoel 😊)


Wat is er dan wél super belangrijk? Je kinderen misschien? Partner, familie of vrienden? Je gezondheid? Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk en geeft richting aan je leven en aan de keuzes die je maakt.


#3 Laat zien wat je voelt

Over de kracht van kwetsbaarheid schreef Brené Brown een inspirerend boek. Je kwetsbaar durven opstellen, jezelf laten zien, dingen uitproberen en het risico nemen te falen zijn allemaal dingen die moed vergen. En dat is vaak best lastig , omdat we hebben afgeleerd hoe we ons kwestbaar kunnen opstellen. "Doe maar normaal" en picture prefect is bij velen met de paplepel ingegeven. Nochtans kan jezelf kwetsbaar opstellen - en dus tonen dat je niet perfect bent of in plain sight op je bek gaan - tot ontzettend mooie en goede dingen leiden.


Sta dus eens even stil bij deze vragen: wanneer pas jij je gedrag aan aan 'wat de mensen denken'? Wanneer vind je jezelf niet goed genoeg? Wanneer heb je schrik om op te vallen? Wanneer vergelijk je jezelf met anderen? En vind je de moed om je op zulke momenten kwetsbaar op te stellen, te kiezen voor jezelf en de schaamte los te laten?


#4 Blijf in contact met je vrienden en familie

Het coronavirus stelde ons voor moeilijke keuzes toen we een bubbel van 10 of een knuffelcontact moesten aanduiden. Want wie kies je? En wie kies je niet? Goede vrienden zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Misschien heb je veel vrienden, misschien heb je er één. Het gaat niet over de kwantiteit maar over de kwaliteit. Ook in het aantal keren dat je elkaar ziet. Want zelfs vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen, en je maar 1 keer per jaar ziet, kunnen échte vrienden zijn. Of oude vrienden die je door omstandigheden (lees: kleine kinderen of een drukke job) uit het oog bent verloren.


Dus, de volgende keer dat je nog eens tegen iemand zegt: "We zouden nog eens moeten afspreken," doe dat dan meteen. Open je agenda en leg een moment vast waarop je bijpraat bij een lekker glas wijn of een tasje thee. Da's energy for the soul.


#5 Geef jezelf de toestemming om echt gelukkig te zijn

"Verwacht nooit dat iemand anders je gelukkig kan maken. Als je de ander verantwoordelijk maakt voor jouw geluk geef je de sleutel uit handen, waardoor je geen invloed meer hebt op je eigen welzijn. Geluk komt altijd van binnen en stroomt vervolgens naar buiten. Niet andersom!" (@365dagensuccesvol)


Deze quote op Instagram zorgde voor heel wat gespreksstof met mijn hubbie. Want wat dan met mensen die in armoede worden geboren, of die op een andere manier pech hebben in't leven? We concludeerden dat aan bepaalde basisvoorwaarden moet worden voldaan om te kunnen spreken over persoonlijke groei en geluk, maar dat geluk dan wel een keuze is die je bewust kan maken. En dat je pas echt gelukkig kan zijn wanneer je jezelf graag ziet of van jezelf vindt dat je het waard bent om gelukkig te zijn.


Een diepzinnig gespreksthema dat leidt tot gesprekken van het type dat past bij #3 en zorgt voor acties want #1. En hop, de cirkel is rond 😏


Shine on! ✨


Kirsten











Gerelateerde posts

Focuswoord

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

  • Youtube
  • Instagram @vuurvlieg.coach
  • Facebook
  • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page