top of page

Complimenten geven én ontvangen: zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 28 sep 2022

Mijn moeder - geen idee of ze dit leest - was vroeger een pro in het wegwimpelen van complimenten. Maakte ze een lekker gerecht, dan lag het aan het gemakkelijke recept. En die mand vol propere was, dat was toch maar normaal, nietwaar? Tot ik haar er op begon te wijzen dat ze ook gewoon "danku" kon zeggen wanneer ze een compliment kreeg. Want - hoe gemakkelijk een recept ook is - het is uiteindelijk toch de kok die het lekker (of vies) klaarmaakt. En frisgewassen en gladgestreken wasgoed komt er niet vanzelf. Mijn moeder leerde ondertussen al veel bij en zo zie je maar: je bent nooit te oud om te leren 😉. Dus waarom deze complimentendag niet gebruiken als reden om vanaf nu niet enkel wat vaker complimenten te geven, maar ze ook te durven in ontvangst nemen?



Waarom hebben sommige mensen het zo moeilijk om een compliment écht te laten binnenkomen?

Voor sommigen voelen complimenten aan als een cadeau dat ze met plezier in ontvangst nemen. Terwijl anderen het net heel erg moeilijk hebben om een compliment echt te laten binnenkomen. Heel vaak liggen bepaalde overtuigingen - gedachten over jezelf die je écht gelooft - aan de basis. Zinnetjes als "Zo goed ben ik écht niet" of "Er kan nog zoveel beter" verpesten het moment. Ze vormen een schild waarlangs het compliment naar beneden glijdt om dan te verdwijnen in de grond.


Een studie aan de University of Waterloo (Canada) toonde aan dat mensen met een laag zelfbeeld het moeilijker hebben om complimenten te accepteren. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, kan je maar moeilijk begrijpen hoe anderen positieve dingen over jou kunnen zeggen. Ook perfectionisme kan vervelend in de weg zitten: wanneer je het nooit goed genoeg vindt, voelt een compliment niet aan als een succesje, maar als een bevestiging van wat er beter kan. En ook opvoeding kan een rol spelen, wanneer je leerde dat er niet mag gestoeft worden en dat het maar normaal is dat iedereen doet wat hij doet.


Waar het ook aan ligt, er is maar één ding over te zeggen: je kan die overtuigingen aanpakken! Door simpelweg niet langer alles te geloven wat je zelf denkt. Of in ieder geval aan jezelf de vraag te stellen of je écht voldoende bewijs hebt dat je gelijkt hebt. En door complimentjes die je krijgt te laten binnenkomen. Want dat heeft heel wat voordelen!


Complimenten zeggen iets over hoe anderen jou zien

Goed gegeven complimentjes zeggen iets over hoe anderen jou zien, of over wat ze in jou waarderen. Vaak zijn het eigenschappen die je bij jezelf maar normaal vindt. Of die jou niet erg veel moeite kosten en je misschien zelfs energie geven. "Talent is altijd relationeel," zegt Luk Dewulf in zijn boek 'Ik kies voor mijn talent' (leestip!). "Talent bestaat alleen als het gezien wordt. Als je door iemand anders op je talent wordt gewezen, gebeurt er iets bijzonders. Er verandert iets in je relatie met die persoon. Je wordt nieuwsgierig naar de persoon die blijkbaar iets in je ziet. En omgekeerd is er iemand anders die interesse toont voor je talent."


Een compliment aanvaarden, zorgt dus voor verbinding met de 'gever'. Verbondenheid is een basisbehoefte van de mens. Je verbonden voelen is, met andere woorden, een band hebben met de mensen in je omgeving. Het geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan en beschermt je tegen moeilijke momenten. Reden te meer dus om elke dag minstens één welgemeend complimentje te geven!


Het ene compliment is het andere niet

Er zijn bij het geven van complimenten een aantal spelregels.

  1. Geef spontane complimentjes. Ga niet de avond vooraf enkele complimenten instuderen om ze op het juiste moment te brengen. Want dat 'juiste moment' kan je niet forceren of fabriceren. Het is net het spontane en de oprechtheid die van een uitspraak een welgemeend compliment maakt.

  2. Geef complimenten over verwezenlijkingen, of over de rol die iemand speelde. Of over het werk of de moeite die je iemand zag steken in een opdracht. Dat soort complimenten heeft veel meer waarde dan "hé dat is een mooie trui" (want dat is eerder een compliment voor de ontwerper van de trui).

  3. Wees geen "ja, maar"-persoon. Dingen zoals "hoe fijn dat je je boekentas al maakte, maar het zou fijn zijn als je dat gewoon altijd zo zou doen" zijn geen complimenten! Dat zijn verwachtingen of zelfs een sneer naar iemands minder mooie kantjes. Laat die "ja, maar" gewoon achterwege.

  4. Doe niet aan ruilhandel. Mensen die complimentjes geven omdat ze er zelf eentje willen ontvangen, vallen snel door de mand. Heel onprettig.

  5. Wees concreet. Vertel exact wat je waardeert of wanneer je die mooie eigenschap zag. Je toont er meteen mee dat je de ander ook écht gezien hebt.

  6. Vertel wat datgene dat je zo fijn vindt aan de ander met jou doet, wat het effect is op jou. Zo bouw je extra aan verbinding.

Het filmpje hieronder toont op een heel mooie manier wat de kracht is van complimenten. Als er één filmpje is dat je vandaag bekijkt, laat het dan dit zijn! 🎥⬇️

En vooral: do try this at home! Of op het werk, in de klas en misschien zelfs bij random mensen die je op je pad tegenkomt.


Er is maar één juiste manier om een compliment te ontvangen

Terug naar het aanvaarden en binnenlaten van complimenten. Want zoals je in het begin van het filmpje zag, is het behoorlijk ontmoedigend om complimentjes te blijven geven aan mensen die er een sport van maken om ze weg te wimpelen. Er is maar één juiste manier om een compliment te ontvangen. Gewoon “bedankt” zeggen, dus. Dat is alles.


Alleen is dat voor heel wat mensen niet zo 'gewoon' of 'gemakkelijk'. Dat las je al eerder in dit artikel én je herkent het misschien bij jezelf. Daarom mijn voorstel: vanaf nu antwoord je nog maar één woord op elk compliment dat je krijgt: "dankje". De eerste keer zal dat misschien onwennig zijn, maar toch: doe het. Zeg het. Dat geeft een superleuke boost aan je zelfvertrouwen en je leert er een nieuwe, fijne gewoonte door aan.


"Oh wauw zeg, nieuwe schoenen? Mooi."

🗨️ BEDANKT


"Ik vond je presentatie heel verhelderend."

🗨️ BEDANKT


"Wat een lekkere taart heb je gebakken zeg!"

🗨️ BEDANKT. Hier is het recept.


Zo simpel kan het zijn. 😉 En nu jij!


Shine on! ✨


Kirsten


 
 

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

  • Youtube
  • Instagram @vuurvlieg.coach
  • Facebook
  • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page