Waarom onze oma's geen burn-out kregen (maar wij wel)
Onze grootouders hadden vast geen last van burn-out. Het woord bestond gewoonweg nog niet in die tijd. Maar ook het fenomeen zelf kwam zelden voor. Vandaag de dag is het een term die we dagelijks horen of gebruiken. Is het dus een modeverschijnsel of moderne ziekte?
Feit is dat er over burn-out heel wat fabels en halve waarheden de ronde doen. Maar aangezien de term pas in 1970 voor de eerste maal gebruikt werd, kunnen we er wel zeker van zijn dat onze grootouders alvast niet diagnose 'burn-out' kregen. Het was de Amerikaanse psychoanalyticus Herbert J. Freudenberger die voor het eerst vaststelde dat bevlogen medewerkers in de zorgsector op korte tijd veranderden in onverschillige, gedesillusioneerde en afstandelijke hulpverleners. Hij onderzocht wat de oorzaken en gevolgen waren en ontdekte dat er een sterk verband was met chronische stress. Ondertussen maken wetenschappers een duidelijk onderscheid tussen de energiestoornis burn-out en de stemmingsstoornis. En werd uit onderzoek ook duidelijk dat de oorsprong van burn-out voor een groot deel ligt in een veranderde manier van werken.
Wat veranderde er de afgelopen 40 jaar?
- We moeten veel meer. Naast onze job hebben we ook heel wat andere verplichtingen. Al dan niet door onszelf opgelegd. Sporten en reizen, het perfecte verjaardagsfeestje organiseren voor de kids en een huis hebben dat er spik en span bijligt. Een mens zou van minder moe worden...
- We zijn altijd 'connected' en staan dus altijd in aan-stand. We komen er niet meer toe om offline te gaan, om gewoon eens niks te doen. Zelfs ontspannen is een actieve bezigheid geworden waar prestatie belangrijk is.
- Het werk is veeleisender geworden. Mede dankzij de komst van de computer. Daardoor voeren we meer hoofdarbeid dan handenarbeid uit, en zijn we minder fysiek in de weer. En we hollen van de ene meeting naar de andere.
Wil jij niet ook slachtoffer worden van deze moderne ziekte? Neem dan vaker de tijd om echt te ontspannen en te ontkoppelen. Ga wandelen. Stel jezelf vaak genoeg de vraag of alles wat je doet wel echt 'moet'. En doe eens een babbeltje met de buren, op een bankje voor je huis.
Herken je symptomen van stress of beginnende burn-out? Wil je jezelf wapenen tegen burn-out en energieverlies? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!