top of page

In 4 vragen van droom naar doel

Als coach vraag ik mensen vaak naar hun dromen. Nee, ik ben gelukkig niet dat type coach dat je toekomst voorspelt door middel van dromenanalyse šŸ”®. Maar ik geloof wĆ©l in de kracht van dromen, van verlangens, van ergens naartoe werken. Want elke droom heeft een bodem van waarheid, iets wat je vanuit de grond van je hart wenst. Dat helder hebben, is al de eerste stap in het verwezenlijken ervan!


In dit artikel deel ik 4 eenvoudige stappen die jou helpen om van droom naar doel te gaan. 4 vragen die je helpen om helder te krijgen waar je Ć©cht naar verlangt. En die je helpen om keuzes te maken voor die dingen waar jij Ć©cht je tijd en energie wil insteken.


Je beantwoordt ze best in volgorde. Hoewel ook elke vraag afzonderlijk erg veel waarde heeft. Wie al eens langskwam in mijn coachingspraktijk weet dat dit de vragen zijn die ik bijzonder vaak stel šŸ˜Š.



Vraag 1: De mirakelvraag


Stel je eens voor: toen je vannacht lag te slapen, gebeurde er iets bijzonders. Een mirakel. Al wat je jezelf ooit toewenste, is uitgekomen. Een cadeautje van het universum. Alleen, niemand heeft het je verteld. Wat is dan het eerste waaraan jij merkt dat het mirakel gebeurde? Zijn het de lakens van je bed die je meteen doen vermoeden dat er iets veranderde? Of duurt het langer voor je frank valt.


Probeer jezelf zo levensecht mogelijk voor te stellen hoe je dag verloopt. Denk na over wat er anders zal zijn in dit mirakelleven. Hoe voel je je? Waar ben je? Wie is er bij je? Hoe zie je er uit? Wat eet je? Hoe concreter, hoe beter.


En vooral: zo zot mogelijk. We weten allemaal dat mirakels zichzelf wat speelruimte gunnen ten opzichte van de wetten van de wetenschap šŸ˜‰. Dus ook in jouw mirakel mag er wat fantasie zitten. Elke ochtend een glaasje verse koemelk, recht uit de koe in je tuin bijvoorbeeld. Of 10 miljoen op je bankrekening. Het mag.


Zie je't voor je?


Vraag 2: Binnen 10 jaar...


Super! Je brein zit nu in de juiste modus: de droommodus. Door dat 'the sky is the limit'- gefantaseer van stap 1 ben je klaar om de landing in te zetten richting je doel.


De vraag gaat als volgt: stel dat we elkaar opnieuw ontmoeten binnen 10 jaar. Ik vraag je hoe het met je gaat en jij zegt: "Fantastisch! Alles wat ik mezelf toewenste, is uitgekomen!" "Wauw," zeg ik. "Hoe fijn voor je! Wat ben je dan nu aan het doen?"


Wat antwoord je?


Hoe oud ben je dan? Hoe oud zijn je kinderen, partner of familie? Waar woon je? Hoe ziet je dag er uit? Welke mirakels kwamen uit? Waar ben je echt content over? Hoe voel je je, nu je het leven leeft dat jij Ć©cht wil leven? Welke van je talenten zet je dagelijks in?


Probeer ook hier zo levensecht als mogelijk op te antwoorden. Of maak een vision board. Schrijf een brief aan jezelf. Teken. Door woorden te geven aan je dromen, worden ze al een beetje werkelijkheid. Mijn vision board hangt in mijn praktijkruimte en geeft me regelmatig dat duwtje dat ik nodig heb om in beweging te blijven.


Vraag 3: De schaalvraag


Je hebt nu je Himalaya gevonden, met bovenaan jouw Mount Everest - het punt dat jij wil bereiken. Je weet maar 2 dingen zeker: je vertrekpunt en je bestemming. Enkel de route is nog onduidelijk. Er zijn zeker en vast mensen die deze route tot in de puntjes willen voorbereid hebben voor vertrek. Wie mij persoonlijk kent, weet dat ik zelf graag goed voorbereid ben, maar in deze ben ik toch eerder van het laat maar komen-type. Je weet namelijk nooit wat er plots op je pad komt. Een Yeti bijvoorbeeld. Of een gek virus dat de wereld lamlegt.


Wat wĆ©l zinvol is, is goed nadenken over de afstand die je af te leggen hebt. Dat doe je met de schaalvraag: "Op een schaal van 1 tot 10, waarbij de 10 staat voor het punt dat je wil bereiken binnen 10 jaar en de 1 staat voor het slechtst denkbare leven, waar sta je dan vandaag?" Misschien is vandaag een 3 en heb je nog een hele weg af te leggen. Of misschien voelt het eerder aan als een 7 en zie je de besneeuwde bergtop van je Himalaya al bij klaar weer ā›°ļø.


Wat zijn voor jou de redenen om deze score te geven? Wat heb je al bereikt? Wat gaat al goed? Waar ben je al tevreden over? Waarom geef je AL een 3 of AL een 7 (āš ļø dat woordje 'al' is belangrijk). En hoe zou het er voor je uitzien wanneer je 1 puntje hoger zou scoren? Wat zou er dan veranderen?


Weet dat er bij deze vraag (en dat geldt eigenlijk ook voor de vorige vragen) geen foute antwoorden mogelijk zijn. Jouw schaal is van jou en van jou alleen. En daar hoeft niemand een oordeel over te vellen. En een score onder de 5 wil niet zeggen dat je gefaald hebt of gebuisd bent, maar dat je nog een weg af te leggen hebt om je doel te bereiken.


Vraag 4: De eerste stap


Even samenvatten. Je weet ondertussen wat je zotste dromen zijn, welke je binnen 10 jaar echt wil gerealiseerd hebben en hoeveel afstand je nog moet afleggen om daar te geraken. OkƩ, top. Maar wat is dan de eerste stap?


Daarvoor gaan we wat dieper in op de vraag "hoe zou het er voor je uitzien wanneer je 1 puntje hoger zou scoren?" Want in dat antwoord vind je je prioriteiten terug. Datgene waar je eerst mee aan de slag moet of wil. En dat kan vanalles zijn: minder gaan werken, meer huishoudelijke taken uitbesteden, gezonder gaan eten,...


Probeer voor jezelf op een heldere, meetbare manier te omschrijven wat er dan exact zou moeten veranderen om dat ene puntje hoger te scoren op je schaal. Woorden zoals 'meer' en 'minder' zijn daarbij zeer weinig behulpzaam. 1 gram suiker minder en je hebt je doel al bereikt. Hoera. Overschakelen van koffie met een suikerklontje in naar koffie zonder een suikerklontje in: dƔt is wel duidelijk. Vooral wanneer je er nu meteen mee start.


Kies dus 1 actiepunt, iets wat klein genoeg is om vol te houden en groot genoeg om op termijn een effect te hebben, en start er nu meteen mee. Niet morgen. Nee, nu. En geef jezelf ook wat krediet: je mag best wel eens zondigen. Zolang je je vervolgens maar opnieuw richt op je doel. En dat werkt het best wanneer je je nog eens goed focust op jouw Mount Everest.


Veel succes šŸ€

Kirsten


PS. Heb je wat hulp nodig om antwoorden te vinden op deze vragen? Kom dan eens praten. Kennismaken is altijd gratis. Maak je online afspraak op www.vuurvlieg.be/maak-een-afspraak.




Gerelateerde posts

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover šŸˆ

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpenāœØ

ā€‹

Volg me:

  • Youtube
  • Instagram @vuurvlieg.coach
  • Facebook
  • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page