top of page

Vind je ikigai

De Japanners hebben zo hun eigen, slimme kijk op het leven. Zo kennen zij bijvoorbeeld het concept ikigai, een Japans woord dat geen exacte vertaling kent, maar ongeveer neerkomt op 'dat wat de moeite waard is om voor te leven'. De zin van het leven dus, datgene waarvoor jij elke ochtend met plezier uit je bed komt, je levensmissie. Volgens de Japanners hebben we allemaal minstens één ikigai, ook al weten we het niet van onszelf.

Er zijn een paar gebieden ter wereld waar de mensen opvallend langer én gezonder leven dan op de rest van de planeet: de Blue Zones. Dan Buettner en zijn team onderzochten dit fenomeen in het Blue Zones Project en ontdekten negen gemeenschappelijke kenmerken die deel uitmaken van een vitale levensstijl. Niet zozeer je genetische blueprint, maar wel je levensstijl, voedingsgewoontes en leefomgeving spelen hierbij een belangrijke rol. En daarnaast is er een niet te ontkennen factor die doorslaggevend is: het hebben van een levensdoel. In Okinawa (Japan) noemen ze dit de ikigai, en in Nicoya (Costa Rica) noemen ze het hun plan de vida. Weten waar je 's ochtends voor opstaat, verlengt je leven met gemiddeld 7 jaar!


De doorsnede van vier componenten

Het concept ikigai gaat verder dan een passie, of een talent. Het is de doorsnede van 4 cirkels: dat waar je van houdt, dat waar je goed in bent, dat wat de wereld nodig heeft en dat waar je voor kan betaald worden. Wanneer je die doorsnede kent én er ook nog eens mee aan de slag kan, draagt dat dus rechtstreeks bij tot je geluksgevoel en je vitaliteit!Op zoek naar je ikigai

"Alleen wie bezig blijft, wil honderd worden," zegt een Japans gezegde. Een heldere en duidelijke ikigai hebben, zorgt ervoor dat je in beweging blijft, maar het vergt geluk en onderzoek om hem te ontdekken. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Wanneer voel jij je echt gelukkig?

 • Wie is er belangrijk voor jou?

 • Waar word je warm van?

 • Wanneer vliegt de tijd?

 • Wat raakt je?

 • Waar ben je goed in?

 • Wat zijn jouw talenten?

 • Wat kan jij dat voor anderen nuttig is?

 • Welke verandering zou jij teweeg willen brengen in de wereld?

 • Waar zou je nu of later geld mee willen verdienen?

 • ...


Vul vervolgens elk vakje van het model in. Elk vakje heeft een invulling nodig! Start met de vakjes 'waar je goed in bent' en 'waar je van houdt'. De doosnede daarvan vertelt iets over je passie. Ga vervolgens naar de vakken 'wat de wereld nodig heeft' en 'waar je voor betaald kan worden', en ga op zoek naar wat er in de doorsnedes zit of zou kunnen zitten. Kom tenslotte naar het centrum van het model: je ikigai.


Mijn ikigai

Waar ik 's ochtends met plezier voor uit mijn bed kom, dat is mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten, hen begeleiden in een proces van persoonlijke ontwikkeling, hen helpen om in hun kracht te staan en stralend zichzelf te zijn. Ik hou ervan om mensen te 'ontrafelen' tijdens gesprekken, om mensen te zien groeien. Ik geniet van de diepgaande contacten die ik heb tijdens coachingsgesprekken. Van de persoonlijke gesprekken. Ik ben er ook goed in, dat vertellen mijn klanten me vaak. En dat geeft me energie en maakt me zelfzeker. Ik ben er ook van overtuigd dat de wereld mensen zoals ik nodig heeft. Enerzijds omdat we enkel zo de pandemie van burn-outs kunnen stoppen, en anderzijds omdat er nog zoveel potentieel te unlocken is. In mijn coachingspraktijk heb ik dit alles kunnen laten samenvallen en heb ik er ook mijn werk van kunnen maken. En ik vind het heerlijk.


Nu jij nog!


Shine on ✨


 

Wil je zelf ook je ikigai ontdekken? Kom eens langs! Kennismaken is altijd gratis, en coachingsessies kunnen in mijn praktijk doorgaan of online doorgaan.88 weergaven0 opmerkingen
bottom of page