top of page

De valkuil van 'jezelf aanpassen'

Mijn Make me Fly-collega Els Deboutte schreef een heerlijk (?) herkenbare blog over het belang van 'doen wat bij je past'. Want of het nu gaat over achter de paus lopen (om dat te snappen moet je de blog lezen), of je een job doet waar je geen plezier uithaalt, of een business hebt die je helemaal opvreet… uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je je eigen leven leidt.

Els schrijft: "Je kan ontzettend lang proberen om iets te doen dat niet bij je past, maar op een gegeven moment wringt het. We komen wel eens mensen tegen die zo bedreven zijn om zich als een kameleon te gedragen, dat ze zelf niet meer weten wie ze zijn. Je kan alleen zijn wie jij bent en doen wat voor jou klopt. Alle andere opties zijn tijdelijk. En daarom is het zo belangrijk om niets te doen dat niet bij je past."

Zelf heb ik me lang als een kameleon gedragen. Een voordeel van hoogsensitiviteit is dat je heel gemakkelijk kan aanvoelen wat anderen verwachten. En dat je je vervolgens snel kan aanpassen aan wat er op dat moment nodig is. Maar net daar schuilt ook een valkuil. Want door teveel te gaan aanpassen, verlies je op een bepaald moment misschien het contact met jezelf.

de valkuil van aanpassen bij hoogsensitieve personen

Een beetje aanpassen is niet erg. We doen dat allemaal wel, omdat we nu eenmaal sociale wezens zijn en er graag bij horen. Maar trop is teveel. En kameleon zijn is behoorlijk vermoeiend... (Ik vind dat die beestjes altijd zo nors kijken)


Herkenbaar? Dan is het tijd om eens te herkalibreren. Tijd en ruimte scheppen om te onderzoeken wat wel bij je past, wat je wel energie geeft, wat je wel content maakt. Niet altijd een gemakkelijke oefening, maar wanneer je er klaar mee bent geeft het een fantastisch gevoel van rust en helderheid.


Wil jij dat ook? Kom eens praten! Je kan bij mij terecht voor loopbaanbegeleiding met de VDAB-loopbaancheque en maar ook voor coaching zonder de cheque. Welkom in mijn praktijk in Veltem-Beisem en online. Kennismaken is altijd gratis, een afspraak maken doe je op www.vuurvlieg.be/maak-een-afspraak.


Gerelateerde posts

Voelsprieten

Over de auteur

Hi, ik ben Kirsten Winnelinckx, de bezieler van Vuurvlieg. Anders-dan-de-rest, neurodivergent, een multipotentialite, een buitenbeentje met een eigen kijk op het leven. En een cat lover 🐈

 

Op mijn blog deel ik wat mij helpt in mijn persoonlijke groei en in mijn weg naar succes. En dat vanuit een sterke drive om stralend mezelf te zijn en het leven en het potentieel dat ik gekregen heb met beide handen te grijpen✨

Volg me:

  • Youtube
  • Instagram @vuurvlieg.coach
  • Facebook
  • LinkedIn

Meer lezen

bottom of page